FAQ

FAQ

Her er et udpluk af de spørgsmål, som jeg får stillet oftest,- enten via mail eller når jeg møder folk mens jeg er ude at spille.

Hvordan lærer man at spille sækkepibe?


Det vigtigste budskab er, at man skal øve sig. Man lærer ALDRIG at spille på sækkepibe, hvis man ikke giver den en skalde. Der skal minimum øves i 15-20 minutter dagligt,- eller 30-60 minutter et par gange om ugen. Hvis man spiller på andre instrumenter eller i andre bands, vil jeg kraftigt anbefale, at man stopper disse aktiviteter, så man kan beholde fokus og energi rettet mod sækkepiben. 


Det at spille sækkepibe er ikke meget anderledes, end at spille på en blokfløjte,- altså til at begynde med.... Fordi man starter med at spille på en øvefløjte (practice chanter) i ca. et halvt til 1 års tid, inden man spiller på den rigtige sækkepibe. En practice chanter er lidt som en blokfløjte, hvor man kan spille alle melodier og øvelser igennem uden at bruge så meget energi, som på den store pibe,- og ikke mindst uden det høje lyd niveau.


Når man så har lært alle de grundlæggende ting, og evt. de første melodier på sin practice chanter, kan man begynde at øve på den rigtige sækkepibe,- og nu begynder man først at forstå, hvad det hele gør ud på. Men man skal regne med mindst 1 år på øve fløjten, inden man skal til at svede på den ægte vare. Det er sikkert muligt at indøve tingene alene, men det bedste er at benytte en instruktør, som kan høre og rette fejl, give gode råd og motivere dig. Jeg underviser flere elever og man kan nøjes med at booke mig, når man har problemer....... 

Hvad koster en sækkepibe?

En god sækkepibe koster ca. 6.000,- kr. for den billigste (brugbare) model. Det er muligt at købe billigere modeller på f.eks. Ebay, men tro mig,- det kan ikke svare sig. Det er svært nok at spille på en god sækkepibe, så der er ingen grund til at gøre det endnu sværere for sig selv ved at købe en paki-pibe eller pindebrænde pibe.


Hvis man har for mange penge kan man købe piber til 20-30.000,- kr., men det er ikke nødvendigt. Alt sølv, glimmer og elfenben er blot pynt, og yder ikke noget til pibens lyd eller spillevenlighed.


Hvis du er i tvivl om, hvad du skal købe, burde du rette henvendelse til en instruktør og få hjælp til dit indkøb, eller ringe til evt. til mig. Du må ALDRIG købe en sækkepibe, hvis du ikke har kendskab til instrumentet. Du løber en stor risiko for at købe en total ubrugelig pibe, som du ikke kan bruge, og som bare forlænger din indlæring,- spild af penge og tid. Jeg taler af erfaring.... jeg købte min første sækkepibe på ebay for 1.200 kr. Og den var INTET værd.... en rosentræs pakistaner sækkepibe.


Hvis jeg skulle få den til at spille, skulle jeg købe en ny pose (1.000 kr), en ny chanter (800 kr), nye reeds (500 kr) og pose cover mm,- så inden jeg var færdig, ville den koste mig næsten lige så meget som en RIGTIG blackwood sækkepibe...... hvis du er i tvivl, så lad mig hjælpe dig med at finde en god pibe.

Hvor kan man lære at spille?

Der er enkelte solo-undervisere rundt om i landet, deriblandt mig,- så find din lokale lærer, og bare komme igang med at spille. Alt andet er bare dårlige undskyldninger. Jeg tager gerne flere elever på én gang, så man kan holde udgifterne nede.


Der er også ca. 13 bands i Danmark,- jævnt fordelt fra Fanø i vest til København i øst, over Ålborg i nord til Svendborg i syd........ kig på nettet, og find dit nærmeste band.


Men ligemeget hvor eller hvordan du vælger at lære at spille sækkepibe,- så skal du være forberedt på, at man skal øve sig,- øve sig og øve sig........ hvis du ikke er klar til dette, skulle du måske overvej at gå til badminton i stedet for....... jeg har haft elever både i band, aftenskole og privar, hvor jeg efter et halvt år har sagt stop,- hvis man ikke øver sig, spilder man ikke kun sin egen tid,- men også sin instruktørs, kollegers og families tid.

Hvor svært er det at spille sækkepibe?


Jeg har set små drenge på 6-7 år spille på sækkepibe,- så det kan jo ikke være så svært. Det er et spørgsmål om teknik og øvelse. Hvis man vil spille sækkepibe, skal man øve sig meget. Der er ingen smutveje eller lette måder. Ca. 15-20 minutter om dagen er nok (lyder som en slanke annonce...). Hellere korte øve gange hver dag, end 1 time hver søndag. 


Sækkepiben har kun 9 toner,- ingen oktaver, krydser eller b'er,- og heller ingen pausetegn. Så umiddelbart er det lettere end både klaver og saxofon. Men da man skal levere luft til 3 droner og en chanter samtidig, vil det svare til at spille på 4 trompeter på samme tid,- og det er jo ikke svært..... vel? 


Det vigtigste er, at du ikke begynder at spille på sækkepiben, før du er færdig med at lære tingene på en practice chanter. Det gør overgangen til sækkepiben meget lettere. Og du har brug for alt den hjælp du kan få.....

Hvad koster en kilt?


Det er muligt at købe billige kilte på nettet,- endda meget billige kilte. Men man skal lige huske på, at der er meget, som skal være på plads inden man kan sige, at det er en rigtig kilt. Først er der længden på stoffet. Det kan svinge fra 5-9 yards - ca. 4-9 meter stof.


Det er fordelt på ca. en halv meter på inderste for-stykke, en halv meter på yderste for-stykke (appron),- og resten sidder plaidet på bagen....... altså ca. 4-8 meter stof foldet sammen på kun 75 cm. Derfor er kiltene så flotte at se på, når bandet marcherer. Så er der stoffets vægt,- målt i oz. En let kilt er lavet af 10 oz. materiale, mens en tung (bandkilt) kilt er lavet af 16 oz stof. Og der er altid 100% rent uld.....


Så hvis du køber en kilt på nettet til 800,- kr., kan du være sikker på, at den ikke er den ægte vare. Jeg har selv købt min kilt hos en leverandør i Skotland og den koster 3.200,- kr., men så er den også håndsyet efter mål, og holder i mange, mange år.........



Hvad har man på under kilten?


Det er lidt af en fabriks hemmelighed,- men hvis du ikke fortæller det til nogen, så vil jeg godt afsløre det........ under min kilt har jeg mine sko!!

Skal man kunne læse noder?


Nej, det er ikke nødvendigt. Mange af mine elever kunne ikke noder, inden de startede, og de har lært at spille. Man lærer noderne stille og roligt i takt med at kan lærer at spille. Vi spiller heller ikke med noder, når vi spiller til arrangementer, ligsom brass-bands gør, så vi skal alligevel lære tingene uden ad.


Men man bruger først og fremmest noderne til at støtte sig til, og så vi har en fælles indgangsvinkel til en melodi. Hvis man indlægger nodelæsning i sin øverutine, kan man i købet af få uger læse de nødvendige noder. No problemo....

Hvad er det vigtigste, hvis man vil spille sækkepibe?


Det er ALT afgørende, at man har diciplin til at øve sig,- ikke kun 10 minutter hver 14. dag,- men hver dag. Hvis man ikke har mulighed, energi eller diciplin nok til at øve sig, skal man slet ikke begynde at spille sækkepibe. Det kræver mere end hvis man vil spille guitar,- og der er kun én vej vist,- øve øve øve.......

Kan man booke en sækkepibe til sin næste fest?


Ja,- det kan man.


Jeg har spillet til mange ting,-  f.eks. bryllup, fødselsdag, begravelse, messer, optog, whisky smagning, tv-udsendelser, musik undervisning, rock- og folk-koncerter og meget meget mere....... Ønsker man en enkelt pibe og bor man på Als eller under 30 km fra Sønderborg, koster det 1.000,- kr. eller efter aftale. 

Men ring og få en god aftale. En sækkepibe sætter et flot præg på ethvert arrangement. 


Ring til mig på tlf. 22862535 eller send en mail på hf@rainbowpipes.com